Tarayıcınızda JavaScript özelliği kapalıdır!
 

Unutmayacağız, faşizmi ezeceğiz!

Kırklareli

Faruk Ersan Kırklareli’nde toprağa verildi. Cenaze törenine sayıları dört bine yaklaşan yurtsever katıldı. Törene katılan örgütlerin arasında Genç Öncü'nün yanı sıra Dev-Genç, İGD ve diğer demokratik kitlee örgütleri bulunuyordu. TÖB-DER binasından camiye kadar "MHP-Kontrgerilla, ÜGD Kapatılsın", "Faşizmi Ezeceğiz", "Faşizme karşı Omuz Omuza" sloganları haykırılarak yüründü. Faşist idam mangalarının katlettikleri Faruk Ersan'ın cenaze törenine yol kenarında bekleyen Kırklarelili’ler de katılıyor, bu insanlık dışı katliamı protesto ediyorlardı.

Çorum

Salih Gevenci'nin cenazesi arkadaşları tarafından Çorum'a getirildiğinde 11 Ekim günü saat 20.30'a geliyordu. Cenazeyi getiren konvoyu daha şehir dışında karşılayan polis yetkilileri Gevenci'nin hemen o gece defnedilmesi için ısrar ediyorlardı. Polis yetkililerinin telaşı, Gevenci'nin cenaze töreninin kitlesel bir anti-faşist gösteriye dönüşmesinden duydukları kaygıdan kaynaklanıyor olmalıydı. Ancak Gevenci'nin arkadaşları cenaze töreninin ertesi gün yapılması konusunda kararlıydılar. Emniyet yetkililerine verilen yanıt her defasında "Hayır, töreni yarın yapacağız" oluyordu.

Tören ertesi gün 9.00'da İnönü meydanında başladı. Polisin ısrarla cenazeyi meydandan uzak tutmak istemesi gözden kaçmıyordu. Arkadaşları tarafından alınan Gevenci'nin cenazesi İnönü meydanına getirildi ve tören Genç Öncü Genel Sekreteri Ümit Buğdaycı'nın konuşması ile başladı.

Alan Türkiye İşçi Partililer, Genç Öncü taraftarları ve Çorumda bulunan demokratik örgütlerin üyeleri tarafından doldurulmuştu. Sayıları üç bine yaklaşan Çorumlu demokratlar hep birlikte Salih Gevenci'nin faşist çeteler tarafından vahşice katledilmesini lanetliyordu.

Cenaze, arkadaşlarının omuzlarında İnönü alanından Hıdırlık camisine, oradan da bir kilometre uzaklıkta bulunan mezarlığa götürülürken Çorumlular faşizme karşı nefretlerini bilediler. Gevenci'nin cenazesi arkadaşlarının yanı sıra sayıları bini aşan Çorumlu emekçinin elleri üzerinde mezarlığa götürüldü ve defnedildi. Arkadaşları, Çorum’lu emekçiler, Gevenci'nin mezarının başında, onun mücadelesini yaşatacaklarına söz veriyorlar ve haykırıyorlardı: “Faşizmi Ezeceğiz".

Bursa

ÇELTİKÇİ

Bursa'nın Çeltikli Köyünü o gün kapkara bir yas bürümüştü. Beş arkadaşıyla birlikte hunharca öldürülen Efraim Ezgin toprağa veriliyordu. Bütün köy halkı, gözü yaşlı ama kin dolu bini aşkın kalabalık, kara çarşaflı kadınlar, yaşlı dedeler faşizmin dünyada yüzlerce kez ortaya çıkmış olan iğrenç yüzünü bu olayla görüyorlar, yaşıyorlardı. Şehirden de Türkiye İşçi Partililer, Genç Öncü üyeleri gelmişler, arkadaşlarına veda ediyorlardı. Törene İnegöl'den gelen Dev-Genç'li gençler de katılıyor, faşizme karşı dayanışma içinde yerlerini alıyorlardı.

Çeltikli köyünü boydan boya saran yas, faşizme karşı filizlenen bilince dönüşüyordu. Efraim Ezgin boşuna ölmemişti...

YENİŞEHİR

Türkiye İşçi Partisi Yenişehir İlçe Başkanı Latif Can ve partili arkadaşı Osman Nuri Uzunlar'ın Bursa'nın Yenişehir İlçesinde yapılan cenaze töreni, diğer yörelerde yapılan törenler gibi görkemli bir anti-faşist tepkinin dile getirildiği gösteriye dönüşü. Törene Yenişehir'liler etkin bir biçimde katıldılar. Sayıları dört- bine yaklaşan Yenişehir'li, Latif Can'a ve Osman Nuri Uzunlar'a karşı son görevlerini yerine getiriyor, onların cenazelerinin etrafında bir çember oluşturuyorlardı. Pencerelerden gencecik yaşta yaşamlarını yitiren Türkiye İşçi Partililerin ardından sessizce ağlayan kadınlar bakıyordu. Diğer yerlerde olduğu gibi Yenişehir'de de demokratik güçler törene katılıyorlar, güçlerini birleştiriyorlardı.

Yenişehir halkı katillerin bulunmasını ve cezalandırılmalarını talep ediyordu. TİP Yenişehir İlçe örgütü tarafından tören boyunca dağıtılan bildiride, başkanlarını yitiren Yenişehir İlçe örgütü üyeleri faşizme karşı bütün nefretleriyle mücadeleyi yılmadan sürdüreceklerini haykırıyorlardı.

Başından sonuna kadar disiplinli bir biçimde süren cenaze töreni Türkiye İşçi Partililerin ve tüm anti-faşist güçlerin sosyalist mücadelenin bu yılmak bilmeyen neferlerine saygı duruşuyla sona erdi.

Bağımsızlık, Demokrasi, Sosyalizm için Yürüyüş, Haftalık Siyasi Haber ve Yorum Dergisi, Sayı: 184, Ekim 1978, s. 6