“Reis - Gladio'nun Türk Tetikçisi”. Soner Yalçın, Doğan Yurdakul tarafından yazılan kitap son olarak Kırmızı Kedi tarafından yayımlandı.
Reis-Gladio'nun Türk Tetikçisi, yakın siyasi tarihimizde derin ve kanlı izler bırakmış olan Abdullah Çatlı'nın portresi çerçevesinde geniş karanlık ilişkiler ağını gözler önüne seriyor, bir dönemin otopsisini gerçekleştiriyor. "Susurluk kazası"nda hayatını kaybeden Çatlı'nın 12 Eylül öncesindeki eylemleri, Ülkücülükten derin devlete ve uluslararası planda Gladio'ya açılan bağlantıları, geniş bir araştırmaya dayanılarak, belgelerle ortaya konuyor.
750'ye yakın ismin geçtiği kitap, Abdullah Çatlı'yı çocukluğundan itibaren anlatmakla birlikte bir biyografi olmanın çok ötesine geçiyor. Kitap, eşi Meral Çatlı'yla yapılan röportaj dahil, "Çatlı kimdi?" sorusuna verdiği yanıtlar kadar, Çatlı'nın kanlı süreçteki rolünü belirginleştiriyor. Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul'dan Türkiye'nin en karanlık dönemlerine ilişkin çok net bir fotoğraf.
"Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı'nın yaşamöyküsü. Neler yaptı, nerelerde nasıl saklandı, kimlerin koruması altına girdi? Susurluk bağlantıları ve Susurluk olayına karışanlarla ilgili belgeler, bilgiler..."
-Emin Çölaşan-
"Reis, Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul tarafından yazılan ve Türkiye'nin son 20 yıllık yakın tarihinin en önemli referans kitaplarından biridir."
-Sedat Ergin-
"Doğan Yurdakul ve Soner Yalçın’ın Reis adlı yeni çıkan kitabından öğreniyoruz ki, 70’li yıllarda Çatlı ve arkadaşları sahte mahkeme kararları yazarak cezaevlerinden insan kaçırıyordu... Bu kitap Abdullah Çatlı’nın hayatı ve maceraları üzerine yazılmış ilk gerçek derleme. İçindeki bilgiler, hep birkaç kaynaktan kontrol edilmiş, örneğin Çatlı’nın eşi Meral Çatlı ile belli ki uzun bir söyleşi yapılmış. Hiç tanımasak da hepimizin hayatına şu veya bu biçimde değen, etkileri olan Abdullah Çatlı’nın kim olduğunu, nasıl birisi olduğunu merak ediyorsanız, Reis’i elinizden bırakamayacaksınız..."
-İsmet Berkan, Radikal
"Abdullah Çatlı’nın yaşamını ele alan bu kitap, salt bir biyografi değildir. Çatlı’dan ve çevresinde meydana gelen olaylardan yola çıkarak, Türkiye’nin yakın tarihinin belli bir kesitini ele almaktadır..."
-Cumhuriyet Kitap
"... Kitabın iki yazarı Soner Yalçın ve Doğan Yurdakul daha önce de çeşitli başarılı gazetecilik ürünlerinin altına imzalarını koymuş iki meslektaşımız. Ama bu kez ‘çok zor’un altına girmeyi göze almışlar. Kitapta Abdullah Çatlı’nın yaşamöyküsü ekseninde bir dönemin fotoğrafı sergilenirken tam 745 ad geçiyor... Anlaşılan bu kanlı mozaiğin raporlar, kitaplar, belgeler, tutanaklar, ifadelerden oluşan parçalarını biriktirmeye bir süre daha devam edeceğiz. Mozaik tamamlandığında Yalçın ve Yurdakul’un kitabı, tablonun en göz alıcı taşlarından biri olarak ışıldayacak.
-Aydın Ergin, Cumhuriyet Dergi